Tartotok böjtöt év elején?

Vannak, akik nagy rajongói a speciális böjtöknek, de őszintén szólva engem egy kicsit elriasztanak az olyan típusúak, mint pl. a léböjtök, ahol annyira megváltozik a táplálkozás egy időre. Valahogy nem találkoztam eddig olyan leírással, ahol elég meggyőzően magyarázták volna el, miért tesz jót a szervezetnek, ha az ember egy rövid ideig nem vesz magához szilárd táplálékot…

Ugyanakkor elő szokott fordulni velem néha, hogy egyszerűen azt érzem, valamin változtatni kell az étkezésben. Az utóbbi időben például rengeteg kenyeret ettem, és még annál is több péksüteményt (munka közben gyakran ez tűnik a legegyszerűbb megoldásnak). Rengeteg kimutatás leírja, mennyire egészségtelen élelmiszerek ezek, szóval érdemes odafigyelni arra, hogy ne együnk belőlük túl sokat.

Ilyesmiken gondolkodva álltam ma neki vacsorát főzni, és a következő menü született. Semmiképp sem az ízek lehengerlő játékára kell számítani, most inkább egy kicsit pihentetjük a gyomrot.

Ti mit szoktatok főzni, amikor valami diétás ételre vágytok?

Image

Sajtos brokkoli

  • 25 dkg brokkoli, nagyobb rózsákra vágva
  • 2 dl tejszín
  • só, bors
  • összesen 7 dkg sajt, vegyesen (parmezán, tilsiti, trappista, stb..)

A sütőt 185 fokra előmelegítjük. Egy nagy lábosban vizet forralunk, megsózzuk, és 2-3 perc alatt blansírozzuk benne a brokkolit. Egy tűzálló tálat kivajazunk, beletesszük a brokkolit, rászórjuk a sajtokat tetszés szerint, és felöntjük a tejszínnel. Alufóliával letakarva sütjük 30 percig, utána fólia nélkül (esetleg grill fokozaton) még 10 percig.

Kínai áztatott csirke 

[Recept a Szakácsok Könyve alapján]

  • 1 csirkemell
  • 2 szál zöldhagyma
  • 3 cm-es gyömbérdarab, 4 kis darabra vágva
  • só, 6-7 szem bors

A csirkemellet bedörzsöljük sóval, egy közepes lábosba tesszük. Felöntjük hideg vízzel (jócskán lepje el), és felforraljuk. Amikor forr, hozzátesszük a hagymát, a gyömbért és a borsot, majd alacsony lángon 20 percig főzzük. Az idő letelte után lezárjuk a gázt, és további 30 percig hagyjuk a lében a csirkét. Kivesszük, hideg vízzel átmossuk, majd kisebb darabokra vágva, zöldhagymával megszórva tálaljuk.

Image

%d bloggers like this: