Bár a finom kávékat nagyra tudom értékelni, azt vettem észre, hogy a mindennapos kávé-ivás az esetemben kifejezetten kontraproduktív, és csak fáradt vagyok tőle. Így az utóbbi hetekben kísérleteztem a ginzeng jótékony hatásával, kíváncsi voltam, hogy kiváltható-e vele a koffein. A próba sikerült, kávé helyett ginzeng-tea van a reggeli mellé. De mi is ez a csodaszer, és mitől jó nekünk?

Embergyökér őrölve

Csak árnyékos helyen, ott is csak lassan növő növény, amelyet a kínaiak embergyökérnek is neveznek, jellegzetes gyökérzete miatt. A növény ezen része a legizgalmasabb, a ginzeng csodatevő hatását eredményező anyagok ugyanis itt lakoznak. Ezeket kinyerve és aztán porrá őrölve, kapszulaként, instant teaként vagy ampullaként találkozhatunk a ginzenggel a gyógynövényboltok polcain.

A fajták eredeti származási helyük alapján eltérnek: amerikai, ázsiai és szibériai ginzeng is ismert, a különböző típusok pedig más-más tulajdonságokkal bírnak. Az amerikai ginzeng (panax quinquefolius) élénkítő, serkentő hatású, leggyakrabban a  fáradtság leküzdésére használják. Emellett hatékonyan stimulálja az immunrendszert, így rendszeres fogyasztása immunerősítő hatású. Gyakori ginzegtea-ivással megelőzhetjük a megfázást, de nagyszerűen csökkenthetjük a stressz által okozott tünetek kellemetlenségeit is.

Ezzel szemben az ázsiai (más néven vörös- vagy koreai ginzeng, panax ginseng) kissé ellentétes hatást vált ki: egyrészt nyugtatja az idegrendszert, másrészt hatékonyabb kognitív működést biztosít (azaz jobban vág az eszünk). Emellett sokak szerint szexuális problémákra, konkrétabban merevedési zavarok kezelésére is remekül bevethető.

Keleti VS nyugati tudomány

Amíg a keleti orvoslásban több ezer éve alkalmazzák a ginzenget, a nyugati tudományos kutatások nehezen birkóznak meg a jótékony hatások bizonyításával. Számos nyugati tudományos lapban közölnek eredményeket a ginzenggel kapcsolatos vizsgálatokról, ám a szigorú kutatási körülmények mellett a konklúzió legtöbbször mindössze annyi, hogy az adott betegség terápiája mellett kiegészítő kezelésként érdemes a ginzeng-kivonatot fogyasztani.

Tehát ne feledjük, a ginzeng önmagában nem gyógyítja a krónikus kimerültséget vagy a meddőséget, de ezen állapotok terápiájának hatékonyságát minden valószínűség szerint növeli. Így érdemes fogyasztani az immunrendszerünk általános erősítésére is, hogy jobban bírjuk a heteken, vagy akár hónapokon át tartó mindennapi mókuskereket.  

Miben más, mint a koffein?

A koffeinhez képest a ginzeng lassabban hat, így nem fog hirtelen éberség-növekedést okozni, ugyanakkor jóval tovább frissnek érezzük magunkat tőle, mint egy csésze kávétól. A ginzenget akár kúraszerűen is érdemes alkalmazni, így a több héten át tartó ginzengtea-ivással megalapozhatjuk a megfázásmentes őszi és téli szezont.

Mint minden gyógyhatású készítménynek, a ginzengnek is lehetnek mellékhatásai, ám a legtöbb forrás csak nagyon enyhe problémákról és szinte kockázatmentes ginzeng-fogyasztásról ír. Egy biztos, nem tanácsos a koffein mellett alkalmazni, mert együtt erős szívdobogást, túlstimulációt okozhatnak. Inkább próbáljuk ki, hogy egy napra elhagyjuk a kávét (persze tesztelhetünk egy hétvégi napon is), és helyette ginzeng-teát iszunk, így összehasonlíthatjuk a két serkentőszer hatását.

A cikk eredetileg a Marie Claie oldalán jelent meg. 

%d bloggers like this: