Június van és megfagyok, de legalább van még spárga! Imádom ezt a zöldséget, annyira meglepő, fura és egyedi. Nem kifejezetten egyedi, ám annál meglepőbb, irtó finom tészta kerekedett belőle, ráadásul maradt még egy csomag a hűtőben (mint tudjuk, túl sokáig nincs el), úgyhogy a napokban még várhatóan fog szerepelni – mármint a spárga, persze.


Spárgás-paradicsomos tészta

20 dkg conchiglie formájú száraztészta
1/2 kg zöld spárga
4 ek olívaolaj
1 szál zöldhagyma
1 gerezd fokhagyma
2 ek paradicsompüré
só-bors
1 nagy marék petrezselyem
negyed citrom leve
reszelt pecorino

A tésztának felteszünk vizet, amikor forrni kezd megsózzuk és a csomagolás alapján megfőzzük a tésztát. 1 bögrényi főzővizet megmentünk a szószhoz.

A sprágát 2 cm-es darabokra vágjuk (a csúcsán 4-5 cm maradhat). Egy nagyobb, lefedhető serpenyőben felmelegítünk 2 ek olívaolajat, beledobjuk a spárgát, megsózzuk, megrázogatjuk, lefedjük és 4-5 percig kis lángon pároljuk. félidőben, meg még egyszer megrázogatjuk.
Amikor az idő letelt, egy tányérra kanalazzuk a spárgát és továbbra is lefedve tartjuk.
Ugyanebben a serpenyőbe töltünk még 1 ek olajat és beletesszük a felkarikázott zöldhagymát és az apróra vágott fokhagymát. Pár percig pároljuk majd hozzáadjuk a paradicsompürét és kb 1.5 dl tésztafőző vizet (természetesen úgy, hogy a tészta már vagy teljesen megfőtt benne, vagy már legalább 5 perce benne van). Sózzuk-borsozzuk, lefedjük, és szintén kis lángon kb 5 perc alatt összefőzzük.

Amikor minden kész, összevegyítjük a tésztát a szósszal és a spárgával. Tálaláskor ráfacsarjuk a citromlevet, megszórjuk az apróra vágott petrezselyemmel és a pecorinoval.

(A képen pont a spárga nem látszik, de csak az esztétikai élmény miatt nehogy lehagyjátok róla a petrezselymet vagy a sajtot! A citromléről – bár ez sokat nem ront a látványon – már nem is beszélve!)

%d bloggers like this: