Please scroll down for English version. 

Mielőtt belemerülnénk a 2016-os gasztrotredek elemzésébe, a kedvenc kajával kapcsolatos pillanataim az évben:

  • rengeteg főzés és evés otthon vagy mások otthonában, barátokkal és különböző családtagokkal
  • piknikek Balatonon, Orfűn, Szicílában és Szlovéniában
  • négy napos evőtúra a tesómmal Barcelonában
  • tortasütési kísérletek

2017-re pedig a nagy küldetés olyan étrend kialakítása, ami magasabb energiaszintet biztosít. Ti milyen gasztronómiai irányú fogadalmat tesztek az új évre?

Szóval, a Google News Lab által összeállított Rhythm of Food adatbázisában látványos grafikonokon lehet nézegetni, hogy 2004 és 2016 között adott kulcsszavakra milyen gyakran kerestek rá az USA-ban élők. Egyértelműen látszik, hogy 2016 nagy nyertese a vegán életforma: soha ilyen sokan nem informálódtak még a témában, mint idén. Érdekes, hogy amíg a veganism (“vegánizmus”) szóra történő keresések nagyban emelkedtek, a fat-free (“zsírmentes”)  kifejezésre való keresés már évek óta csökken – elképzelhető, hogy valamiféle paradigmaváltás áll a háttérben, és egyre több ember gondolja úgy, hogy nem önmagában a zsír kiiktatása a cél, hanem egyfajta életmódváltásra van szükség.

A kutatás szépen mutat rá a szezonalitásra, amit amúgy 2016-ban szintén egyre többen vettek számításba élelmiszer-vásárláskor. Egyes alapanyagok esetében ez egészen nyilvánvalónak tűnik: mindenki tudja, hogy a cseresznye szezonja milyen rövid, és tisztában vagyunk azzal is, hogy januárban nem terem barack…

rhythm-of-food_peachrhythm-os-food-_sour-cherry

…azonban jóval meglepőbb a  smoothie és a quinoa esetében – ezekről legalábbis még nem tudtam, hogy csak szezonálisan elérhetők.

rh-o-food_smoothierh-o-food_quinoa

A smoothie egy ideje már népszerű, 2016-ban azonban a quinoa is ismertté vált Magyarországon, főként az egészség-orientált, trendkövető fiatalok körében.

Ha nem is reggelizik mindenki naponta quiona-t, idén egyértelműen erősödött valamennyit a fogyasztói tudatosság, egyre több kérdést teszünk fel az asztalunkra kerülő ételekkel kapcsolatban. Itthon idén az látszik, hogy egyre inkább elfogadottá váltak a specializált éttermek kis számú kínálattal, emellett az éttermi alapanyagok frontján is látható némi javulás – egyre gyakoribb, hogy az éttermek kínálatában szereplő alapanyagok származási helyét is megjelölik. Ezzel párhuzamos, hogy Budapesten a közösségi kertek, vidéken pedig a különböző termékekre specializálódott helyi termelők népszerűsége növekszik, egyre több vidéki város piacán jelennek meg specializált, prémium kategóriásnak tekinthető termékkel kistermelők.

Idén a Balaton is nagyot robbantott, hetente nyílt egy-egy új hely, és mára már nem nehéz jó minőségű, nem csak a turista-lehúzásról szóló éttermeket találni a környéken. Kérdés, hogy 2017-ben tovább lépünk-e: vajon hamarosan népszerűvé válnak egyes magyar régiók gasztronómiai szempontból?

Amíg sok külföldi a lángost emlegeti, mint meghatározó magyar gasztro-élményt, a street food továbbra is nagyon népszerű nálunk, leginkább talán a hamburgerre fókuszálva. Ugyanígy kitartó trendnek bizonyul a kézműves sörök népszerűsége, na meg persze az olasz kaják iránti szeretetünk.

Ja, és idén is egyre közelebb került az átlagemberhez a top séfek világa – egyrészt Széll Tamás megnyerte a Bocuse d’Or európai döntőjét, másrészt ámuldozva végignézhetjük a Chef’s Table sorozatot (és realizálhatjuk, hogy ez mennyire nem a mindennapi étkezésről szól).

Nektek mi volt a kedvenc új ételetek vagy éttermetek idén? És mit vártok 2017-ben gasztro-fronton?

//

Google News Lab compilled an incredible visual database about food searches in the past 12 years in the United States, highlighting sesonality not only in terms of particular ingredients, but also dishes. (Check out the massive datamine here.)

Some trends, like the one about quinoa is a bit difficult to grasp from Hungary, because beileve it or not, our Eastern-European country learned about this grain only in 2016.

Yet, it is interesting to see how consciousness rose this year among Hungarian consumers. We are asking more and more questions about our food – where is it coming from, who produced it, what does it actually contain? And, how to cook it? The local movement is growing, and it’s popularity is booming thanks to a number of small businesses with great marketing activities.

Budapest offers an incredible amount of great places to eat in basically all price ranges and we are becoming stronger in the highest class too: with Tamás Széll, Hungary won the European Bocuse d’Or. If you are interested in Hungarian dishes, you have stunning books to consult in English: Budapest Bites by the Hungarian Julia Child, Zsófia Mautner and two books by Tamás Bereznay, published by BOOOK Publishing (watch out for them, they produce the most stunning cookbooks in Hungary).

l_12851_tam-s-szell

(photo by finedininglovers.com)

Also, have you ever heard of our lake Balaton? If not, this is something you definitely should visit – maybe doing a bike tour around it? Next to some long-existing restaurants at Balaton (like the must-visit Kistücsök), many new and exciting places opened this year, making it possible to have a full gastronomy tour around the lake.

 

img_2311

We are still loving street food and hand-crafted beers, and Budapest has a growing number of farmers’ markets – come and check out the Hungarian food revolution for yourself in 2017!

 

 

%d bloggers like this: