Tegye fel a kezét, akinek a kedvenc időszaka a héten a hétfő reggel. Ami engem illet, a péntek délutánokat jobban szeretem, de valahogy a hétfői korán kelést is túl kell élni. Mivel ez errefelé viszonylag akut probléma (mármint a korán kelés), a sok újévi motiváló netes cikk között megakadt a szemem egy infografikán, ami a különböző trükköket sorolta. A kedvencem persze az volt, hogy csinálj magadnak izgalmas reggelit, ami miatt majd lelkesen ugrasz ki az ágyból…
Az biztos, hogy a recept nagyon könnyű, de talán ágyból való lelkes kiugrást nem tud generálni. Viszont nagyon finom, azt mondják, egészséges is, úgyhogy tegyetek egy próbát.

Image

Mandulás, aszalt gyümölcsös zabkása

320 ml víz
80 g zabpehely
1 csipet só
3 szem aszalt barack
15 szem aszalt cseresznye
1 marék szeletelt mandula
1 ek méz

A vizet kis lábosban melegíteni kezdem, amikor felforrt, beleszórom a zabpelyhet és a sót. Beállítom az órát 8 percre (reggel nehezebben megy a figyelemmegosztás). Alacsony lángon, néha megkeverve főzöm a kását, közben felaprítom az aszalt gyümölcsöket a kívánt nagyságúra. Egy száraz serpenyőben megpirítom a mandulát – 1-2 perc alatt megvan, érdemes folyamatosan kevergetni, mert hamar megég.
Ha a kása már kb 5 perce fő, akkor beleszórom a gyümölcsök nagyobb részét és belekeverem a mézet, átforgatom, és további 2-3 percig melegítem még.
Amikor kész, leveszem a tűzről, belekeverem a pirított mandulát, a tetejére szórom a maradék gyümölcsöket és esetleg meglocsolom még egy kis mézzel.
Ja, és csinálok hozzá egy jó nagy kávét 🙂

%d bloggers like this: