Mit eszik egy átlagember? Vagy egy kínai akrobata, egy New York-i modell, egy jemeni háziasszony, egy indiai call center-es, vagy egy tokiói bringafutár? Peter Menzel és Faith D’Aluisio 80 étellel a Föld körül című projektje a világ számos pontján különböző életmódot folytató ember napi élelmiszeradagját gyűjtötte össze, pontos kalóriabeviteli számításokkal. A könyv szereplőivel a készítők igyekeztek széles spektrumot lefogni a fizikai aktivitás tekintetében: vannak sokat mozgó és inkább ülő életmódot folytató megkérdezettek is (utóbbiak az úgynevezett “desk jokey”-k, a “disk jockey”, azaz lemezlovas mintájára “íróasztalhuszárok” – még nem is hallottam ezt a kifejezést 🙂 ).

A társadalmi ügyekre érzékeny fotósok körében népszerű téma  a világ különböző tájain átlagosnak számító étrend vizuális összehasonlítása, több ilyen sorozat is körbejárta már az internetet. A fejlődő országok lakóit és ételeit látva mindig eszembe jut, hogy igazából milyen jó dolgunk is van itt Kelet-Európában, kaja-szempontból. De vajon megnyerő fotó lenne az, amelyik az egész nap elfogyasztott ételeinket egymás mellett, egy képen ábrázolná?

(A linken lévő képaláírásokban szereplő adatok összehasonlíásához: 1 feet kb. 30 cm-rel egyenlő, 1 pound pedig kb. fél kg.)

Ötlet és forrás: wired.com

Image

Kép forrása: menzelphoto.com

%d bloggers like this: