Valahogy még itt a kezdet kezdetén mindenképp szerettem volna egy bejegyzést szentelni a 101cookbooks nevű blognak. Minden kajablog alfájának és ómegájának, legalábbis szerintem. És nem, ebben a tényben az égvilágon semmilyen szerepet nem játszik az, hogy ezzel az oldallal tévedtem a kajablogok kétes és beszippantó világába, a bejegyzés dátumából ítélve hat évvel ezelőtt (uh..). Azóta már sok receptet megfőztem róla, Heidi Swanson egyik könyvét is megszereztem (legalább olyan szuper, mint a blog), és az az igazság, hogy a fotók is az etalon kategóriába tartoznak nálam. Szinte mindegyik kipróbált recepttel valami új dolgot tanultam, új ízpárosítást vagy elkészítési módot, és amikor nem főztem, csak olvastam, akkor meg stílust és hozzáállást.

Tényleg csak szuperlatívuszokban tudok beszélni róla – ha esetleg eddig nem ismertétek volna, mindenképp nézzétek meg! Mondom, a könyv is iszonyú jó, de igazából a blogon szereplő receptekkel is szinte végtelen ideig el lehet lenni. Ja, hús, az nincs. Mert hogy Heidi vega. De mindent elmond, hogy ez csak meglepően sokára tűnik fel.

Most épp a könyvben (Heidi Swanson: Super Natural Every Day, Hardie Grant Books, New York, 2009; Amazon) található egyik receptet alakítottam át a lehetőségekhez mérten: spenót helyett mángold, harissa kihagyva. Bár a végső formátum egy kicsit értelmezhetetlen (tulajdonképpen egy durván darabos, massza szerű valamit kapunk), az íz fantasztikus! Plusz, a hét perces tojás újra támad!

Tojás mángolddal és mandulával

40 dkg mángold
2 gerezd fokhagyma
4 főtt tojás (7 perces)
30 g szeletelt mandula
só, olívaolaj, reszelt citromhéj

Egy nagy, lapos serpenyőbe töltsünk vizet, úgy, hogy 1 cm magasan álljon, forraljuk fel, majd ebben blansírozzuk 1 percig a szárától megfosztott és jól megmosott mángold-leveleket. Utána azonnal öblítsük le hideg vízzel, majd salátacentrifugával (opcionálisan konyharuhában, de mindenképp a teraszon) pörgessük meg párszor, hogy a lehető legtöbb nedvességet elveszítse. Vágjuk fel apróra.

A tojásokat vágjuk szintén viszonylag apróra, a mandulát pedig pirítsuk meg annyira, hogy épp csak aranybarna legyen. Felhasználásig tegyük félre ezeket. Melegítsünk olívaolajat az előbb használt serpenyőben, és a fokhagymát pároljuk benne üvegesre (semmiképp se barnuljon meg). Vegyük le a tűzről és tegyük bele a mángoldot, majd keverjük hozzá a tojást, a mandulát, a sót és a citromhéjat.

Én barna rizzsel ettem, és ez a mennyiség pont elég volt egy ebédhez, 1 személyre. De el tudom képzelni pl. pirított bagett tetején, vagy egy egyszerű grillezett csirkemell köreteként is.

%d bloggers like this: