Számotokra mi a minden utazáson kötelezően begyűjtendő szuvenír?

Gondolom nem lesztek meglepődve, hogy én főzőújságokat hordok haza mindenhonnan, természetesen akkor is, ha nem ismerem az adott ország nyelvét. Hiszen van Google Translator, csak bepötyögöm, és kész! Ez nagyszerűen működik, de elég csak egy cirill- vagy görög betűket használó országig menni, és máris bedőlt a terv. Nem baj, képeket akkor is lehet nézegetni 🙂

Az újságok mellett egy fokkal jobban hasznosítható cuccokat is szoktam azért hazahordani: éljenek a különleges hozzávalók! (Emlékeztek még erre a karamellás brownie-ra? Na azért az üveg dulce de lechéért a frankfurti reptéren könyörögtem a biztonsági embernek, hogy higgye el, nem bomba az, csak egy kis karamellkrém. Tudom, tudom, a fejlett világ problémái…)

Szóval most tésztát hoztam. Ez eddig nem túl izgi, de mindjárt más a kép, ha arra akarok rájönni, hogy is kell elkészíteni. Vagy esetleg arra, hogy egyáltalán milyen tészta ez?! Ha bárki tudja, szóljon!!!

teszta de milyen

Ilyenkor tehát jön a megérzésekre való hagyatkozás – az egyik (sőt, talán a) legjobban főző ismerősöm szerint amúgy is csak úgy érdemes főzni… Én általában maradok a recepteknél, legalább az inspirálódás végett, de néha azért belefér egy kis vak szerencse a konyhában is. Így született ez a tészta.

szojas zoldseges teszta

Zöldséges-szójaszószos tészta

(A mértékegységeket ezúttal SEMMIHEZ nem tudom :/ Körülbelüli értékek az alábbiak, de ne vegyétek készpénznek, inkább csináljátok ti is érzésre – egészen biztos, hogy nem lesz rossz! Például nálam most pont ezek a zöldségek voltak otthon, de használhatunk bármilyen más, falatnyira vágható és wokban olajon pirítható zöldséget is.)

  • 15 dkg az ismeretlen tésztából
  • 4-5 ek szójaszós
  • 1 fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 1 cm-es gyömbérdarab, apró szeletkékre vágva
  • három levél kínai kel, felcsíkozva
  • 4 marék kelbimbó, megtisztítva
  • 10 dkg laskagomba, megtisztítva és felszeletelve
  • további szójaszósz
  • olaj

A tésztának felteszünk forrni egy lábosba vizet, közben pedig a hagymát felcsíkozzuk, és 2 ek olívaolajon egy kicsi sóval megszórva nagyon alacsony lángon karamellizálni kezdjük. Kb. 15-20 percig tart majd ez a művelet.

A tésztát megfőzzük a csomagoláson található instrukciók szerint (már ha értjük, mi van odaírva). Amikor megfőtt, leszűrjük, és meglocsoljuk kb 1 ek szójaszósszall. Átkeverjük (ha úgy érezzük, elbír még egy kis szójaszószt, locsoljunk hozzá nyugodtan).

A kelbimbót megtisztítjuk és felszeleteljük (kb 5 mm vastag szeletekre), a kínai kelt és a gombát pedig csíkokra vágjuk. Egy wokot vagy nagyobb serpenyőt füstölésig hevítünk, beleöntünk 2 ek olajat, majd beleszórjuk a kelbimbót és a kínai kelt. Sózzuk, néhány perc alatt átpirítjuk, majd tányérra szedjük.

Kb. itt volt az a pillanat, amikor az apróra szeletelt gyömbért és fokhagymát a sülő hagymához kevertem – ezeknek ugye jóval kevesebb idő is elég.

Visszatünk a wokhoz: a forró edénybe ismét olajat öntünk, beleszórjuk a gombát és egy picit sózzuk. Kb. 5-7 perc alatt átpirítjuk, amíg a nedvesség elfő és a gombák picit megpirulnak.

Ha minden készen áll, akkor összeállítjuk az ételt: a tésztához keverjük a hagymát és a pirított zöldségeket, majd ha szükségét érezzük, meglocsoljuk még egy kicsi szójaszósszal.

%d bloggers like this: