Nagyon csalóka műfaj a kajával kapcsolatos filmek esete. Talán mert a szélesvásznon prezentált gyönyörűséges ételek már eleve annyira elveszik az ember eszét, hogy egy-egy rendező simán érezheti úgy, hogy a szép tányérokon túl már nem is kell semmi mást bemutatnia. Persze az egyre gyorsabban fejlődő felvételi technikának köszönhetően könnyű lehet ebben a hitben élni: Penelope Cruz ezredfordulós főzőcskéjéhez képest szinte sír az ember a nemrég megjelent Chef című film előzetesén. Itt egyébként a szereposztás is elég komoly, Jon Favreau-t amúgy is nagyon bírom, úgyhogy igen nagy reményekkel megyek majd moziba a magyarországi bemutatóra.

Amúgy is szívesen járok moziba, de ezeket a kajás filmeket hatványozottan nagyobb élmény szélesvásznon nézni. Ráadásul vannak kivételesen jók is. Bár a Julie&Julia című klasszikust nem mondanám egy frenetikus filmművészeti alkotásnak, Meryl Streep szerintem zseniális volt benne. De ott volt a Jiro – Dreams of Sushi című dokumentumfilm (magyarul Sushiálmok), ami azon kívül, hogy az ember percenkét elsírta magát a gyönyörű felvételektől, még nagyon inspiráló és informatív film is.

Aztán olyan is előfordul, amikor az embert az ételek utáni lelkesedés odáig viszi, hogy csak azért megnéz egy filmet, mert valahol azt olvasta róla, hogy hihetetlenül speciális módon szeletelik benne a fokhagymát… Úgyhogy én bizony kizárólag ezért megnéztem a Goodfellas (Nagymenők) című filmet – nem épp a kaja a főszereplő, de maga a film amúgy is nagyon jó. És akkor vannak az igazi lányos „kockacukrok”: a világ majdnem minden csajos rosszkedvét képes elűzni a svéd Små citroner gula (magyarul – nem meglepő módon –  Az igaz szerelem receptje címen jelent meg).

Persze rengeteg ilyen témájú film van, amit még nem láttam, de nagyon várom például az azonos című regény alapján készülő The Hundred Feet Journey-t.

Nektek melyik a kedvenc gasztro-filmetek?

PS: Hú, a legfontosabb, legkülönlegesebb filmet majdnem kihagytam. Egy magyar rövidfilm, Szirmai Márton rendezte, 7 perc, és mindenképp látnotok kell: Szalontüdő!!!

%d bloggers like this: