Őszintén szólva elég sokat küzdök a Chili&Vanilia könyvekkel. Teljesen egyértelmű, hogy Mautner Zsófia az újkori magyar gasztronómia egyik legfontosabb alakja, receptjeivel ezrek kulináris látókörét tágítja, arról nem is beszélve, hogy külön pirospontot érdemel a török ételek szeretetéért.

De a könyvei, na azokkal nem könnyű… Legalábbis az eddigi próbálkozásokból a nagyon finom és a katasztrofális végkimenet szinten ugyanolyan arányban volt jelen, ami azért, lássuk be, nem kifejezetten nyerő.

Azért nem adom fel, mégiscsak hogy néz már az ki, hogy pont Mautner Zsófia ételeit nem főzöm. Másrészt úgy látom, ez a vonal pont nagyon hiányzik a főzésemből. A stílusérzék, a mindig tökéletesen megfelelő extra hozzávaló, ami még nem túlságosan extra, de elég ahhoz, hogy teljesen feldobjon valami amúgy pofonegyszerű ételt – na ezeket nagyon is érdemes lenne megtanulni.

Ma fehér spárga készült ebédre, az első Ch&V könyben (Mautner Zsófia: Chili és Vanília, Kulinária Kiadó, Budapest, 2009) szerepelt a receptje. A receptben tulajdonképpen két szuper dolog is van: az egyik a spárga sütése. Már-már klisé,  hogy a zöldségek finomabbak sütve, mint főzve, de a kelbimbóhoz hasonlóan a spárga is egyszerűen összehasonlíthatatlan a két elkészítési mód eredményeképpen. Én abszolút a sütésre szavazok, itt pedig vajjal és tengeri sóval kell készíteni, szerintem nagyon jó módszer.

A másik a tojáskrém. Sosem voltam nagy tojás-függő, csak annyit éreztem, hogy tetszene nekem ez a kaja, csak valahogy sosem ízlett, ahogy elkészítették. Ez a recept 7 perces tojásból írja a krém elkészítését, és azt hiszem mostantól ez lesz a nyerő módszer.

Mivel nem szoktam túl gyakran tojást főzni, most viszont semmiképp sem szerettem volna elrontani, fellapoztam a Szakácsok Könyvét. A legfontosabb tanulságok:
– akkora lábosban főzzük a tojásokat, amiben egy rétegben elférnek.
– a tojásokat öntsük fel hideg vízzel, majd tegyük tűzre és forraljuk fel. Ekkor vegyük vissza a lángot, hogy csak gyöngyözzön a víz és innen számítsuk a kívánt időt.
– a főzés végén öntsük le a vizet és egyből folyassunk rá hideg vizet. Öntsük le ezt is, és ismételjük a hideg vizes műveletet, amíg a tojás teljesen lehűl.

Maga a receptben szereplő tojáskrém is zseniális, enyhén citromos, petrezselymes, szerecsendiós. Mindenképp próbáljátok ki, recept tehát itt:
http://chiliesvanilia.blogspot.hu/2007/05/tavaszi-rgyezs-sprga-flamand-mdra.html

 

%d bloggers like this: