Please scroll down for English version.  

Az Utas és Holdvilágban Mihály, a főszereplő levelet kap újdonsült feleségének korábbi férjétől, aki a nő jövőjét illető aggodalmában összeír néhány hasznos tanácsot. A kedvencem az alábbi:

“5. Nagyon kényes dolog, nem is tudom, hogy írjam meg. Talán fel kellene tételeznem, hogy te is tisztában vagy ezzel, de nem tudom, az ilyen elvont és filozofikus természetű ember tisztában szokott-e lenni ilyesmivel, a női természet mérhetetlen törékenységével, és hogy mennyire uralkodnak rajta bizonyos testi dolgok. Arra kérlek, jól jegyezd meg magadnak Erzsi dátumait. Egy héttel a dolog bekövetkezése előtt légy elnéző és türelmes a végletekig. Erzsi ilyenkor nem egészen beszámítható. Keresi a civakodást. Legokosabb, ha csakugyan civakodsz vele, az levezeti az ingerültségét. De ne veszekedj komolyan. Gondold meg, hogy csak egy fiziológiai folyamatról vagy miről van szó. Ne ragadtasd el magad, ne mondj olyasmit, amit később megbánnál, és főképp ne engedd, hogy Erzsi mondjon olyant, mert később nagyon megbánja, és az rosszat tesz az idegeinek.”

Szóval mindennek fényében nézzük, mit érdemes enni, ha valaki menstruál. Lányok, önsegítő információ következik. Fiúk, szintén.

Kránicz Dodó a Marie Claire-en több szempontból is körbejárta már a témát, most például egy különleges, gyógynövényekkel készült svájci étcsoki áldásos hatásaira hívja fel a figyelmet. Ha nem is jutunk hozzá ehhez a fajtához, egy kisebb tábla csoki mindenképpen pozitív irányba tudja terelni a dolgokat.

A tudósok azt mondják, ilyenkor különösen jót tesznek a komplex szénhidrátok és a sok kalcium, magnézium és vas, azaz érdemes például brokkolis tésztát, spenótot, joghurtos padlizsánt, lencsét, paradicsomot, vagy esetleg humuszt enni.

Vagy egy hamburgert. Ilyenkor nem csak a fizikai tünetek enyhítése a cél, hanem a hangulatjavítás is, így különösen jól eshet egy tányér comfort food, azaz valamilyen fűszeres, húsos vagy zöldséges ragu, egy gazdag leves, netán egy sült csülök.

Érdemes amúgy figyelni az étkezések ritmusára is – ilyenkor az éhséget és a telítettséget is nehezebb elviselni. Túl sok kávét nem javasolt ilyenkor inni, teát és sok vizet annál inkább.

Vaaagy, csináljatok csokilávát! Elronthatatlan recept egy korábbi projekt kapcsán aMagazin harmadik számában.

csokilava_futureater

(Az Utas és holdvilág Szerb Antaltól amúgy teljes terjedelmében elolvasható online, de a legtöbb kisebb és nagyobb könyvesbolt is árulja.)

//

A great Hungarian novel, Journey by Moonlight mentions a letter with a list compiled by an ex-husband for the new husband of the same woman, with proven best practices. One states that the man should always be precisely aware of when the woman’s period is due, and should treat her with great patience during that time. He shall participate in any fights initiated by the woman, just to give way for the tension, but shall not do that seriously. He should make sure not to say anything to be regretted later and should somehow manage that the woman does not say  anything similar.

(This is a painfully brief snippet from this legendary book that is also available in English – check it out if you can!)

So let’s see some best nutritional practices applicable during a woman’s period. Ladies, essential knowledge is about to come. Gents, also.

The topic of premenstrual syndrome, PMS is covered widely at the Hungarian edition of Marie Claire, mostly by the talented Dodó Kránicz. Today she wrote an article about a Swiss dark chocolate’s special edition for menstruating women. No worries if you can not access this special type – getting a bar of good chocolate does at least half of the trick.

When menstruating, scientists advise to eat your complex carbohidrates, a lot of calcium, magnesium and fiber, meaning: grab a broccoli pasta, some spinach, aubergine salad with yogurt, lentils, tomatoes, or maybe a hummus.

Or, go for a hamburger. As in these times it’s not only about physical but also mental symptoms, some good ol’ comfort food comes in handy. Eat a bowl of spicy meat or vegetable stew, a hearty soup, or maybe a nice pork chop.

It is also worth paying some attention to the number of occasions you eat – hunger and fullness alike might be difficult to deal with during menstruation. Also, you might want to refrain from drinking too much coffee. Have tea and a lot of water instead.

Or leave all behind and head to the kitchen to make a foolproof lava cake. Recipe in English on the blog soon!

csokilava_futureater

%d bloggers like this: