Szakfordítóként már tapasztaltam hasonlót: amikor találkozol egy speciális, többször előforduló kifejezéssel az egyik nyelvben, és tudod, hogy a másikban is kell, hogy legyen valami egyszerű, köznapi megfelelője, de sehogyan sem bírsz rájönni. Néha még a szótárak is félrevisznek, az egyik szerint pl. a kale magyarul guba… Szóval régóta olvasgatom a 101cookbooks-on a recepteket ezzel a “kale” nevű hozzávalóval, és mivel nem vagyok nagy főzelékes, a kelkáposzta eddig eszembe sem jutott. Meg aztán nem is pontosan arról van szó.

Hanem a fodros kelről. Ismét csak egy családi baráttól kaptuk a szállítmányt, nagy zacskó gyönyörű szép, vicces kinézetű levelekkel. Annyit tudtam, hogy a magok Németországból származnak, ahol állítólag fitnesz-salátának hívják. Egyből ettem belőle egy keveset nyersen, szerintem úgy is finom. Aztán másnap köretnek párolóedényben gőzöltem 5-6 percet, a színe élénkzöld lett, de ízre valahogy nem stimmelt. És hát nem igazán tudtam, hogyan keressek receptet egy “fitnesz-saláta” elnevezésű növényhez. Aztán este jött a megvilágosodás, és ez a keresési eredmény: kale recipes @ 101cookbooks.com Rengeteg klassz ötlet, a szokásos világbajnok ételfotókkal.

Mára már eléggé kókadoztak szegény levelek, de a Heidi könyvében található kókusszal sütést mindenképp ki akartam próbálni, a végeredmény pedig meggyőző: furcsa hozzávalókkal kísérletezni szuper!


Kókusszal sült fodros kel

fodros kel, megmosva, szárától megszabadítva
(lásd a képen) és kisebb darabokra vágva (ekkor 10 dkg)
4 ek olívaolaj
1 ek szójaszósz
60 g kókuszreszelék

A leveleket megtisztítjuk: félbe hajtjuk és a szár mellett szépen levágjuk a leveleket, amiket kicsit felaprítunk és nagy tálba teszünk. Hozzászórjuk a kókuszreszeléket. Az olajat összekeverjük a szójaszósszal, majd a levelekhez forgatjuk. Két külön sütőlapra terítjük a zöldséget, majd 175 fokra előmelegített sütőben 12 percig sütjük (érdemes közben figyelni, nehogy nagyon megpiruljon).

Most csak egyszerűen, parmezános pirítós mellé készült, de nagyon klassz lehet például rizzsel, vagy esetleg tarhonyával, bulgurral összekeverve is.

%d bloggers like this: