Ezen a vasárnapon egy munka miatt több rokonomat is meglátogattam, így a szokásosnál több vasárnapi hangulat talált meg. Vendégségben az ember amúgy is egy kicsit többet láthat a házigazdák életteréből, és mivel ezek most nem igazi vendégségek voltak, még inkább az általános hétvégi légkörbe pillanthattam be. Azon túl, hogy számomra nagyon érdekes látni az embereket a leghétköznapibb környezetükben, a vendéglátás még a futólagos látogatás ellenére is első osztályú volt mindenhol. Ettem fantasztikus babgulyást és rétest, megtanultam egy brutálisan jól hangzó sajtszószos-zöldborsós gnocchi receptjét, megörököltem egy gyönyörű fekete szoknyát, szereztem tavaszig kitartó kolbász-szállítmányt, és ráadásul még kaptam egy szatyor isteni almát is. Ebből lett ez a csúcs almatorta, aminek legfőbb titka, hogy a készítés során végig arra gondoltam, milyen jó is volt a mai nap.

* Kisebb változtatásokkal Luisa Weiss, azaz a „The Wednesday Chef” blog szerzőjének My Berlin Kitchen c. könyvében található „Apple Tart”-ot készítettem el. Ez egy ilyen receptekkel teletűzdelt regény, és bár szeretném imádni, kissé lapos élményeim vannak ezzel a műfajjal. Egy kicsit itt is ez a helyzet, a de a kaják vitán felül fantasztikusak benne.

almatorta

Almatorta

  • 1 bögre liszt
  • 1 ek porcukor
  • ¼ tk só
  • 6 ek hideg vaj + 1 ek vaj megolvasztva
  • 2 közepes alma
  • 4 ek kristálycukor
  • ½ tk fahéj
  • 1/3 bögre cukor

A lisztet a porcukorral, a sóval és a vajjal együtt egy késes robotgépbe szórjuk és összevegyítjük. Átöntjük egy keverőtálba és 3 ek hideg víz hozzáadásával gyorsan összegyúrjuk, épp csak addig, amíg összeáll. Legalább 30 percre hűtőbe tesszük.

A sütőt előmelegítjük 190 fokra, a töltelékhez pedig az almákat meghámozzuk (a héjat és a magházat nem dobjuk ki!) és kb. fél cm vékonyan felszeleteljük. A tésztát jól kilisztezett felületen szintén fél cm vékonyra nyújtjuk, majd a sodrófa segítségével átemeljük egy kivajazott cakkos szélű tortaformába. A lelógó részeket levágjuk, újra összegyúrjuk és kinyújtjuk. Az almákat összekeverjük a kristálycukorral és a fahéjjal, szépen elrendezzük a tortán, és ráhelyezzük a tetszőleges formára vágott maradék tésztát. Megkenjük az olvasztott vajjal, és a 30-35 perc alatt megsütjük.

Közben a maradék almahéjat és –magházakat a cukorral és annyi vízzel, ami épp ellepi, egy lábasban felforraljuk, és mérsékelt tűzön 30 percig főzzük. Ezután átszűrjük, és a folyadékot további tíz percig forraljuk. Amikor a süti kész, 10 percet pihentetjük, majd meglocsoljuk az almasziruppal.

%d bloggers like this: