Please scroll down for English version.  

Nincs nehéz dolga az embernek, ha Olaszországban szeretne ételekről írni – a különös, tanulságos és csodálatos fogások, alapanyagok és étkezési szokások száma végtelen.

Kezdjük egy szürreális szendviccsel, egy meglepően egyszerű és csodálatos salátával, és az egyik legnépszerűbb desszerttel!

Palermoban nagyon erős a street food vonal, olyan képviselőkkel, mint az arancini, azaz a rántott rizottó. Semmiképp sem ajánlanám ezt a kifejezést, mint hivatalos magyar fordítást, de tényleg egy nehéz ételről van szó: maradék rizottóból és különböző töltelékekből (pl. darált hús vagy mozzarella és spenót) labdákat formáznak, amit aztán bepanírozva olajban kisütnek. Már egy darab is felér egy fél vacsorával, higgyetek nekem.

Ennél is komolyabb ügy a pani ca meusa, azaz a marhalép szendvics. Nem vicc, szeletekre vágott és zsírban kisütött marhalép kerül egy puha zsemlébe (az olasz péktermékek viszonylatában van ennek jelentősége), és jár hozzá egy gerezd citrom vagy lime. Meg egy sör, ami visszahozza az embert az életbe a szendvics után.

pani-meusa_futureater

Éttermek terén óriási találatnak bizonyult a Via Maquaeda-n található Bisso Bistrot, ahol az angol nyelvű étlapon (ami amúgy nem egyezett az olasszal) furcsán körülírt édes-savanyú padlizsán saláta valójában a szintén szicíliai specialitást, a caponata-t takarta. De a legnagyobb meglepetés nem is ez, hanem a világ legegyszerűbb édesköménysalátája volt: a zöldség fehér gumója vékonyra szeletelve, mellette narancsszeletek és egy fél üvegnyi szardella. (A képeken látható főételek, mindkettő különböző megközelítés szerint töltött hal, szintén szuperek, de a saláta volt a sztár.)

És bónusznak itt a cannolo (vagy többes számban cannoli), ami ricottakrémmel töltött ropogós tészta, csokidarabokkal és kandírozott gyümölccsel (legjobb magyar nyelvű recept Vrábel Krisztánál a Dolce Vita bologon). Persze sírnivalóan finom. Az a helyzet, hogy napi 3-4 alkalommal simán útba esik valamilyen süti vagy édesség, úgyhogy a tudatosság tökéletes tesztje Olaszországban enni.

cannoli_futureater

//

It is rather easy to write about food from Italy – amazing and curious dishes and ingredients are all around the place. So, getting started in style, the first edition of the Sicily Food Diaries features a sandwish with intestines, a supereasy salad and a classic Sicilian dessert.

Palermo has a really strong street food scene starring classics like the arancini, which is basically a fried risotto ball. It seems light but the oil and all the fillings (could be minced meat, mozarella or vegetables) make it a really sibstantial dish. Definitely more than a bite on the go.

An even more serious deal is the pani ca meusa a.k.a. sandwich with beef spleen. A soft bread roll stuffed with beef intestinals for real, coming with a slice of lemon or lime. And you might want to get a beer with it as well, just to have the full experience of hardcore.

pani-meusa_futureater

There are some true gems to be found when one looks for a good eatery in Palermo. I guess we got pretty lucky as one of our first tries was Bisso Bistrot, an extremely nice restaurant with reasonable prices and really delicious food. Although for some reason the English menu is somewhat shorter than the Italian, the caponata was incredible, and the fish main courses were lovely as well. But the best and most surprising part was the fennel and orange salad with anchovies – an awesome combination of flavours.

Wehenever you are in Sicily (or at any point in the world where they serve this dessert), don’t forget to eat some cannoli! They are pastry rolls filled with a sweet ricotta cream and choco chips – super-incredible! The thing is, it’s really easy to eat a dessert about 3-4 times a day in Italy, so this is probably the best place to practice some conscious eating…

(Watch out for more stories of eating in Sicily here on the futureater blog)

cannoli_futureater

 

%d bloggers like this: