Otthon kenyeret vagy kenyérfélét sütni sok szempontból nagyon jó móka. Izgalmas, mert talán a legnagyobb változás az alapanyag és az elkészült étel között a kenyerek esetében figyelhető meg. Aztán szuper hangulatot is teremt, ahogy a frissen sülő kenyér illata száll a levegőben – ez a tulajdonság egyébként akkor is jól jön, ha épp értékesíteni akarjuk a lakásunkat. Egy ebben a műfajban igazán zseniális barátnőm trükkje, hogy kenyeret süt, amikor épp érdeklődő vevők jönnek megnézni a házat. Eddig minden alkalommal bejött.

A legjobb, hogy kis lépésekben is lehet kezdeni a kenyérsütő bulit, az élmény így is meglesz. Az alábbi indiai lepénykenyér például tökéletes kezdet: elképesztően finom, nem csak frissen jó (másnap kenyérpirítóban újramelegíthető), ráadásul még sütő sem kell hozzá, mivel serpenyőben, nagyon kevés olajon kell kisütni.

Vicces egyébként, hogy bár eredetileg indiai ételről van szó, pont tökéletesen lehet vele tunkolni a paprikás csirkét vagy marhapörköltet. Csak mondom.

A recept megjelent a Marie Claire Magyarország weboldalán is.


Recept nyomtatása
Indiai naan kenyér
Servings
db
Ingredients
Servings
db
Ingredients
Instructions
  1. A meleg vizet öntsük egy kisebb tálba, adjuk hozzá az élesztőt, és mintegy 10 perc alatt hagyjuk felhabosodni. Közben egy nagyobb tálban keverjük össze a lisztet, a cukrot, a sót, a tejet és a felvert tojást.
  2. Amikor az élesztő felfutott, adjuk a lisztes keverékhez, és robotgép dagasztókarjával (ennek híján először villával, majd kézzel) dagasszuk a tésztát mintegy 5-7 percen át. Kifejezetten lágy állaga lesz, így elképzelhető, hogy a dagasztás során jócskán kell lisztet adnunk hozzá.
  3. Amint már nem ragad a tészta az edény falához, áttesszük egy kiolajozott edénybe, majd lefedjük, és 1 órán át kelni hagyjuk.
  4. Ezután a tésztát 8 egyenlő részre osztjuk, és nagyjából golyókat formálunk a darabokból. Még fél órán át letakarva pihentetjük őket, majd jöhet a sütés. Ehhez egy serpenyőt nagy lángon felhevítünk, beleöntünk 1 ek olajat, és ebben oldalanként 2-2 perc alatt megsütjük a kissé kilapított kenyereket. (Érdemes figyelni, hamar megéghet.)