A legtöbb embernek vannak legalább homályos elképzelései arról, mekkora környezeti kárt okoz egy-egy többnapos zenei fesztivál az adott helyszín területén, vagy milyen nagyságrendben termelődik a szemét egy ilyen jellegű rendezvényen. Bár a magyar fesztiválok között is vannak üdítő kezdeményezések, a norvég Øyafestivalen azonban elég magasra tette a lécet: nem csak a környezetkímélőbb odajutást, szemétkezelést és energiaellátást szeretnék biztosítani, hanem felelősen gondolkodnak a fesztiválkajáról is. 

oyafetsivalen

(fotó: America.Pink)

Mára némelyik magyar fesztiválon is egészen erős az ételkínálat, nem feltétlenül kell pizzaszeleten és lángoson élni 3-4 napig. Az Øyafestivalen-en azonban a kínált ételek 97%-a organikus alapanyagokból készül, emellett minden egyes ételstandon legalább 50%-ban vegetáriánus fogásokat kell árulni. 

Ha mindettől még nem esne le az állunk, akkor van tovább is: a fesztiválon keletkezett összes megmaradó ételt a Matsentralen nevű jótékonysági szervezetnek adják át, amely az Osloban és környékén élő rászorulóknak juttatja el az egyébként kidobásra ítélt ételt. 

n.a.g.y.s.z.í.n.p.a.d!

ps.: A fesztivál minden szempontból igyekszik környezettudatos lenni, így arra is odafigyel, milyen jellegű cégektől fogad el támogatást: zászlóshajója a Fossil Funds Free szervezetnek, ami elsősorban az olajcégektől érkező támogatások nélkül szervez kulturális eseményeket.

 – Forrás

%d bloggers like this: