A Wildaid nemzetközi környezetvédelmi szervezet reklámfilmjében Arnold Schwarzenegger és a Titanic rendezője, James Cameron igyekszik meggyőzni minket arról, hogy nem muszáj minden nap húst ennünk. A szervezet alapvetően a vadon élő állatok leölésével előállított termékek bojkottjára hív fel, szlogenjével (“When the buying stops, the killing can too” – nagyjából annyit jelent, hogy ha nincs vásárlás, nincs öldöklés sem) pedig hangsúlyozza a fogyasztói döntés jelentőségét. 

Less Meat, Less Heat: Behind the Scenes with James Cameron & Arnold Schwarzenegger from WildAid on Vimeo.

A volt kaliforniai szenátor és Cameron ezúttal a kínai kormány által kiadott táplálkozási irányelveket promózza, amelynek célja, hogy Kína nagyjából 1,3 milliárdos lakosságának húsfogyasztása csökkenjen. A cél napi 200 gramm hús elfogyasztása lenne, ami innen nézve kis lépésnek tűnik, főleg ha azt vesszük, hogy bizonyos számítások szerint most az átlagos kínai húsfogyasztás napi 25 dkg. Ha viszont figyelembe vesszük, hogy 1,3 milliárd emberről van szó, máris abbahagyhatjuk a fanyalgást, hiszen a húsfogyasztással összefüggő lég- és környezetszennyezés nemzetközi szinten is nagyságrendekkel csökkenne, nem beszélve a világ legnépesebb országának egészségi állapot-javulásáról. 

P.S.: A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlása szerint a megfelelő fehérjebevitel biztosítására napi 10 dkg hús vagy 15 dkg hal, esetleg 5 dkg túró, 3 dkg sajt vagy 1 tojás elfogyasztása javasolt.  

Forrás – 

%d bloggers like this: